Inside Step: 80’er-træningstimen, der går viralt på TikTok

Når du tænker på en step-aerobic-time, er jeg sikker på, at du straks tænker på Jane Fonda iført en neonfarvet lycra-trikot, ikke? Det overrasker mig ikke, for hun var dronningen af step-aerobic i 1980’erne. Fitnessentusiaster kunne sætte deres VHS-kassette på hjemme i stuen og følge med, når hun iført farvestrålende benvarmere ledte en energisk rutine. I kor bevægede klassen sig op og ned på stepbrættet i takt til en up-beat techno-sang.

Men hvordan har denne 80’er-klassiker fanget generation Z’s opmærksomhed? I 2024 har step-timerne (ja, det gammeldags aerobic-begreb er droppet) udviklet sig til en helt ny æra. Moderniserede steptimer er gået viralt på TikTok, hvor hashtagget #stepperton i skrivende stund har 30 millioner visninger og #stepfitness fem millioner. De brutale bootcamps er forbi, og i stedet har TikTok set en stigning i dansefokuseret træning. I en post-pandemisk verden ønsker fitnessentusiaster nu mere glædesfyldte måder at bevæge sig på. Når nyhedsdagsordenen er tung, har vi måske alle brug for træning, der ikke føles som arbejde. Så hvis du overvejer at begynde på step som en ny hobby, men ikke er sikker på, hvad det indebærer, så lad mig oplyse dig.

Min første steptime var i oktober 2023. Jeg begyndte på et tidspunkt, hvor jeg var inde i en svær periode mentalt og ikke dyrkede ret meget fitness. Da jeg voksede op, var jeg danser og i superform, men i mine voksne år har jeg ikke været så dedikeret. Men jeg har altid håbet på at finde en anden aktivitet, der ville begejstre mig og give mig det samme sus som at optræde på en scene.

Før jeg fandt step, prøvede jeg mange forskellige fitness-tendenser (tro mig – jeg har været rundt om blokken og tilbage igen). Jeg har heller aldrig været et træningsmenneske og led ofte af træningsangst. Jeg bekymrede mig altid om, hvad andre folk tænkte om mig, når jeg forsøgte at træne de komplicerede maskiner. Så en dag, da jeg scrollede rundt på TikTok og faldt over et kvindehold fyldt med mennesker, der smilede, grinede og lavede øvelser på et stepbræt, blev jeg virkelig fascineret og søgte om at komme med på et hold. Det var der, jeg blev introduceret til The Body People UK og Hot Steppers. Og det ændrede fuldstændig mit syn på fitnessverdenen.

Læs også  Længe leve fremkomsten af de "latterlige" træningsprogrammer

Det er blevet så meget mere end et træningshold for mig. Som fast deltager føler jeg nu, at jeg er en del af et fællesskab af mennesker, der alle ønsker det samme. Vi griner, pjatter og har en god stemning gennem step-timerne, og atmosfæren får mig til at komme tilbage hver uge. Det er en øjeblikkelig humørløfter, og jeg føler mig altid forynget, når jeg går derfra. Hvis du nyder bevægelsen ved dans, men måske er for skræmt af komplikationerne ved Zumba, så er step måske lige noget for dig.

Hvad er step-undervisning?

Step aerobic, eller step class, som det nu kaldes, er en klassisk højintensiv konditionstræning. Kort fortalt går step ud på at træde op og ned på en bærbar blok. Den klassiske træningsform har holdt i årtier, fordi den giver fysiske resultater, samtidig med at man har det sjovt. Ja, der er stadig elementer af de gamle Fonda-agtige steptimer (fordi step up-bevægelserne stort set er de samme), men der er et moderne twist i dem nu, hvor vi går i et meget hurtigere tempo. Nu stepper vi til de nyeste sange inden for forskellige genrer som R&B, soca, afro-beats og pop.

Hvilke områder af kroppen er step målrettet?

Hvis du tror, at en steptime er begrænset til dine ben, kan du godt tro om igen. “Step aerobic er en meget effektiv træningsform, som er målrettet flere områder af kroppen,” fortæller Amanda Place, personlig træner og grundlægger af Sculptrition, til fafaq. Ja, underkroppen er et primært mål, idet de gentagne trin hjælper med at styrke og tone quads, hamstrings, baller og lægge.

Læs også  Derfor kan Copenhagen Plank være det manglende led i din bendag

“Step aerobic er en kardiovaskulær øvelse, der hæver pulsen, forbedrer cirkulationen og forbedrer kardiovaskulær sundhed. Det hjælper med at øge udholdenhed og stamina ved at udfordre hjerte og lunger,” tilføjer Place. Step er også med til at forbedre kernemuskulaturen, balancen, koordinationen og smidigheden. Og nogle rutiner tilføjer armbevægelser eller let vægt for også at engagere arme, skuldre og øvre ryg. Så det kan virkelig være en træning for hele kroppen.

Mens step også hjælper med den fysiske kondition, får deltagerne mentalt udbytte af den humørfremmende struktur. Gruppesammenhængen giver virkelig en følelse af fællesskab til hver træning, hvilket hjælper med at skabe nye forbindelser, mens sangvalgene er publikumsfavoritter. Efter at have gået på holdet i et par måneder nu, kan jeg helt sikkert se en ændring i min udholdenhed. Før kæmpede jeg med lange løbeture, men på grund af intensiteten i step har jeg nu meget lettere ved det.

Hvad indeholder en steptime?

Hver steptime foregår forskelligt, men jeg vil give dig en smagsprøve på, hvordan mine sessioner med Hot Steppers UK og The Body People foregår.

  • Timen varer normalt en time. Vi starter med en opvarmning med lav intensitet, hvor vi afprøver de vigtigste trin i step; fra et step op til en hæl-tå og et L-step twist.
  • Når vi har gennemgået de vigtigste trin, øges opvarmningsintensiteten, efterhånden som vi bliver hurtigere med bevægelserne.
  • Efter anden opvarmningsrunde går resten af sessionen med at lære step-rutinen langsomt og opbygge hver sektion til musikken og uden.
  • Til sidst udføres rutinen som en gruppe, fuldt ud, gentaget et par gange. Men husk, at som med alt andet i livet udfører du måske ikke rutinen fejlfrit i løbet af din første eller endda femte lektion. Jeg har været i gang i månedsvis, og jeg laver stadig fejl her og der. Step handler virkelig om at være fri og lade bevægelsen guide dig.
  • Det er sandt, hvad de siger – fitness forvandler virkelig sind og krop. Jeg troede ikke på, hvor meget det ville ændre min hverdag. Nu, hvor jeg har været i gang i et par måneder og har givet mig hen til mig selv, føler jeg mig lettere både mentalt og følelsesmæssigt. Det er så nemt at sidde fast i livets rotteræs og prioritere alt andet end sig selv. Når du først er i kontakt med dig selv igen og husker at sætte dig selv først, selv om det kun er en time om dagen, vil der ske en forandring. Den forandring kom fra et stepkursus for mig, og det kan gøre det samme for dig.

    Læs også  Længe leve fremkomsten af de "latterlige" træningsprogrammer