Længe leve fremkomsten af de “latterlige” træningsprogrammer

Uanset om du kan lide din yoga aerial, dine burpees på et surfbræt eller din puls hævet af cirkusfærdigheder, skal du vide, at jeg synes, du gør det fantastisk, søde. Jo flere outfits, rekvisitter eller endda dyr, du kan inkorporere i din træning, jo mere magt til dig, så længe det gør dig glad.

“Det er jo fint nok, tak,” tænker du måske. Men hvorfor denne pludselige strøm af kærlighed til den latterlige trænings fremkomst? Det er (som mange af mine tanker) foranlediget af en TikTok, jeg så for nylig, som – over en video af en person, der laver en sjov træning – havde billedteksten: “Midaldrende kvinder gør alt for at undgå en normal træning.”

Videoen var i god humor med teksten: “Jeg dømmer ikke, men det ser sjovt ud.” Og for at være ærlig, som en midaldrende kvinde, der nu kun vil tage Peloton-timer, fordi jeg kan tjekke hele playlisten og hoppe med på næsten alle sange, der er lavet de sidste tre år (bortset fra Beyonce), mens jeg sveder, tog jeg det med den gode hensigt, det var ment med. Kommentarerne var også jublende. “Jeg mener, de har det sjovere end de fleste af os, der træner,” skrev en. “Nej, for de har det meget sjovere end resten af os. Det respekterer jeg,” sagde en anden. Min favorit var: “Da jeg viste det til min mor, sagde hun ‘det er træning’.” Tak til Gen Z for at støtte denne geriatriske millennial i deres stræben efter at få deres ugentlige hjertepoint på deres Fitbit.

“Hold op med at komplimentere mig for mit vægttab, når jeg er den sygeste, jeg nogensinde har været”

Spøg til side, da jeg så denne TikTok, følte jeg en vis stolthed. For mange af os, der nu nærmer os eller er midt i livet, er vokset op med 80’ernes mandelmødre, 90’ernes heroin-chikke “rollemodeller” og 00’ernes kropshad. Mange af os var i 30’erne, før nogen satte ordene “be” og “kind” ved siden af hinanden. Så at se kvinder på min alder nu finde bevægelser, som de elsker og passer ind i deres (den mest pressede af pressede generationer) utroligt travle liv, og ikke give en flyvende kedelklokke om, hvordan de ser ud, er intet mindre end en trodsig handling. Og at gøre det i en tid, hvor “gym fits” og “gym makeup” eksisterer, Ozempic er på vej efter vores kropslige selvtillid, aldersdiskrimination stadig eksisterer, og super-skinny gør et uvelkomment comeback? Det er praktisk talt et politisk statement at gribe sin hulahopring, sin baggy tshirt og sin stramme selvtillid og tage sig tid til at hæve sit hjerteslag.

Læs også  Derfor kan Copenhagen Plank være det manglende led i din bendag

Uanset om du kan lide din yoga aerial, dine burpees på et surfbræt eller din puls hævet af cirkusfærdigheder, skal du vide, at jeg synes, du gør det fantastisk, søde. Jo flere outfits, rekvisitter eller endda dyr, du kan inkorporere i din træning, jo mere magt til dig, så længe det gør dig glad.

“Det er jo fint nok, tak,” tænker du måske. Men hvorfor denne pludselige strøm af kærlighed til den latterlige trænings fremkomst? Det er (som mange af mine tanker) foranlediget af en TikTok, jeg så for nylig, som – over en video af en person, der laver en sjov træning – havde billedteksten: “Midaldrende kvinder gør alt for at undgå en normal træning.”

Videoen var i god humor med teksten: “Jeg dømmer ikke, men det ser sjovt ud.” Og for at være ærlig, som en midaldrende kvinde, der nu kun vil tage Peloton-timer, fordi jeg kan tjekke hele playlisten og hoppe med på næsten alle sange, der er lavet de sidste tre år (bortset fra Beyonce), mens jeg sveder, tog jeg det med den gode hensigt, det var ment med. Kommentarerne var også jublende. “Jeg mener, de har det sjovere end de fleste af os, der træner,” skrev en. “Nej, for de har det meget sjovere end resten af os. Det respekterer jeg,” sagde en anden. Min favorit var: “Da jeg viste det til min mor, sagde hun ‘det er træning’.” Tak til Gen Z for at støtte denne geriatriske millennial i deres stræben efter at få deres ugentlige hjertepoint på deres Fitbit.

“Hold op med at komplimentere mig for mit vægttab, når jeg er den sygeste, jeg nogensinde har været”

Læs også  Inside Step: 80'er-træningstimen, der går viralt på TikTok

Spøg til side, da jeg så denne TikTok, følte jeg en vis stolthed. For mange af os, der nu nærmer os eller er midt i livet, er vokset op med 80’ernes mandelmødre, 90’ernes heroin-chikke “rollemodeller” og 00’ernes kropshad. Mange af os var i 30’erne, før nogen satte ordene “be” og “kind” ved siden af hinanden. Så at se kvinder på min alder nu finde bevægelser, som de elsker og passer ind i deres (den mest pressede af pressede generationer) utroligt travle liv, og ikke give en flyvende kedelklokke om, hvordan de ser ud, er intet mindre end en trodsig handling. Og at gøre det i en tid, hvor “gym fits” og “gym makeup” eksisterer, Ozempic er på vej efter vores kropslige selvtillid, aldersdiskrimination stadig eksisterer, og super-skinny gør et uvelkomment comeback? Det er praktisk talt et politisk statement at gribe sin hulahopring, sin baggy tshirt og sin stramme selvtillid og tage sig tid til at hæve sit hjerteslag.

Psykoterapeut Anna Mathur, som er vært for podcasten The Therapy Edit, er mor til tre, og jeg har elsket at følge hendes egne træningsændringer som en af hendes 213.000 følgere på Instagram. At se Anna tale om, hvordan hun nu for det meste har droppet “straffende” løbeture til fordel for “behagelige” gåture, kom virkelig ind under huden på mig. At se nogen give sig selv lov til at dyrke den motion, de havde lyst til, i stedet for at føle sig tvunget til det, var et skift.

“Jeg elsker, hvordan den nuværende bevægelse (og jeg håber, at det er mere end en bevægelse) er en generobring af bevægelse som en sjov og fornøjelig del af dagligdagen, der skal bringe glæde, før den bringer sved,” siger Anna til fafaq UK. “Selvfølgelig, hvis du får dine hits ved at lave HIIT, så er det fantastisk, men for mange har det været befriende at bevæge deres kroppe på måder, der føles sjove. Nøgenyoga, køkkendans, gå-løb med hunden, latteryoga, padel tennis…

Læs også  Derfor kan Copenhagen Plank være det manglende led i din bendag

“Bare fordi du ikke er i et stereotypt fitnesscenter, betyder det ikke, at din træning ikke er værdifuld”

“Jeg elsker at opfordre mine klienter til at betragte motion som ‘bevægelse’. Ordet ‘motion’ er blevet så konnoteret til stive træningsprogrammer og kaloriemål. Ordet ‘bevægelse’ får os til at tænke på, hvordan vi bevæger vores kroppe, og det føles mere befriende og er et bedre sted at starte, da vi alligevel ‘bevæger’ vores kroppe hele tiden. Jeg opfordrer også hærdede motionister til at spørge sig selv, om de rent faktisk får glæde af den måde, de bevæger deres krop på. Jeg løb i årevis, og så en dag stoppede jeg op, stod stille og sagde til mig selv: “Jeg kan faktisk ikke lide at løbe”. Så jeg gik. Jeg har ikke løbet siden. Bortset fra til toget. Men jeg har fundet andre former for bevægelse, som jeg elsker – for nylig squash! Det er sjovt.”

Kim Perry, CEO og grundlægger af Bouncefitbody, siger, at det at have det sjovt er kernen i deres etos. “Fitness er ikke en størrelse, der passer til alle; alle har deres egne unikke mål, når det gælder om at holde sig aktiv,” siger hun. “Hvad er overhovedet en ‘normal’ træning? I stedet for at latterliggøre dem, der vælger ukonventionel træning, mener vi, at mangfoldighed i fitnesshold er en af de faktorer, der faktisk holder folk engagerede, lige fra at ændre rutiner regelmæssigt til at tage nye former for udstyr i brug.

Tre kvinder fra Sophie Teas “Send Nudes Live” om højlydt at omfavne deres kroppe
“Sæt dig på en minitrampolin, læg dig på en reformer pilates-seng, eller spænd dig fast i en bungee – fitness kan være utroligt tilfredsstillende – krydret, faktisk – hos Bouncefitbody. Bare fordi du ikke er i et stereotypt fitnesscenter, betyder det ikke, at din træning ikke er værdig.