Glad for at være gumpetung: Derfor beholder jeg hullet i min fortand

Billedkilde: Habiba Katsha

Tænder, en gennemsnitlig person har 32 af dem. Det eneste formål med vores tænder er at sikre, at vi kan bide, rive og tygge ordentligt i vores mad. Men de fleste mennesker prioriterer udseendet af deres tænder over deres sundhed. Min fascination af tænder har været en gennemgående søjle i mit liv, primært fordi jeg aldrig har kunnet lide mine egne. Mine tænder var skæve og små, og jeg følte, at mit smil så ret gummiagtigt ud. Men mit største problem med mine tænder? Mit mellemrum.

Jeg er en naturligt smilende person, men hver gang jeg kiggede mig i spejlet for at smile som barn, blev jeg skuffet. Selv om jeg arvede mit mellemrum fra min far, som døde, var jeg den eneste i min familie med et mellemrum. Jeg havde ingen, jeg kunne pege på og sige: “Dine tænder ligner mine.” Jeg følte mig anderledes, men ikke på den måde, at jeg følte mig unik, jeg følte mig grim.

Jeg var ret højrøstet omkring mine følelser for mit tandhul. Min mor måtte finde sig i at høre mig ævle løs om, hvordan jeg ikke kunne lide mine tænder, og hvordan jeg desperat ønskede at lukke mit hul. Disse ord gennemborede min mor. Hun havde altid fortalt mig, at min fars mellemrum gjorde hende tiltrukket af ham, og at huller i tænderne betyder rigdom og skønhed i Congo (hvor vi oprindeligt kommer fra). Selv om hun var overbevist om, at mine tænder var mere end fine, mente mine jævnaldrende det ikke.


Habiba som barn. Billedkilde: Habiba Katsha

Når jeg ser tilbage som barn, har jeg ofte spekuleret på, om jeg havde en naturlig modvilje mod mine tænder, eller om min modvilje mod dem kom af, at jeg blev drillet. Jeg tror, det var en kombination af de to. Som mange andre er legepladsen det sted, hvor vi først lærer om skønhedsnormer. Hvem bliver fulgt mest under kyssejagten? Hvem bliver anset for at være den mest attraktive person i klassen? Det var ikke mig, og jeg vidste, at mine tænder spillede en væsentlig rolle i det. Blev jeg mobbet? Nej, blev jeg? Blev jeg drillet med, hvordan mine tænder så ud? Ja, det blev jeg. Det styrkede mine følelser af, at et tandmellemrum ikke ville hjælpe mig med at komme til tops i skønhedshierarkiet.

Læs også  Min skønhedsrutine om natten reddede min forstand

Så da jeg var gammel nok til at komme i betragtning til bøjle, sørgede jeg for at gøre opmærksom på mine ønsker. På trods af at min mor var imod mit ønske om at lukke mit mellemrum, fik jeg bøjle på. I de næste to år så jeg mit mellemrum blive mindre og mindre, og min spænding voksede for den dag, hvor de endelig ville blive fjernet. Til sidst kom den dag, da jeg fyldte 16.

Min skønhedsrutine om natten reddede min forstand

Billedkilde: Habiba Katsha

Tænder, en gennemsnitlig person har 32 af dem. Det eneste formål med vores tænder er at sikre, at vi kan bide, rive og tygge ordentligt i vores mad. Men de fleste mennesker prioriterer udseendet af deres tænder over deres sundhed. Min fascination af tænder har været en gennemgående søjle i mit liv, primært fordi jeg aldrig har kunnet lide mine egne. Mine tænder var skæve og små, og jeg følte, at mit smil så ret gummiagtigt ud. Men mit største problem med mine tænder? Mit mellemrum.

Jeg er en naturligt smilende person, men hver gang jeg kiggede mig i spejlet for at smile som barn, blev jeg skuffet. Selv om jeg arvede mit mellemrum fra min far, som døde, var jeg den eneste i min familie med et mellemrum. Jeg havde ingen, jeg kunne pege på og sige: “Dine tænder ligner mine.” Jeg følte mig anderledes, men ikke på den måde, at jeg følte mig unik, jeg følte mig grim.

Jeg var ret højrøstet omkring mine følelser for mit tandhul. Min mor måtte finde sig i at høre mig ævle løs om, hvordan jeg ikke kunne lide mine tænder, og hvordan jeg desperat ønskede at lukke mit hul. Disse ord gennemborede min mor. Hun havde altid fortalt mig, at min fars mellemrum gjorde hende tiltrukket af ham, og at huller i tænderne betyder rigdom og skønhed i Congo (hvor vi oprindeligt kommer fra). Selv om hun var overbevist om, at mine tænder var mere end fine, mente mine jævnaldrende det ikke.

Læs også  Min skønhedsrutine om natten reddede min forstand

Habiba som barn. Billedkilde: Habiba Katsha

Når jeg ser tilbage som barn, har jeg ofte spekuleret på, om jeg havde en naturlig modvilje mod mine tænder, eller om min modvilje mod dem kom af, at jeg blev drillet. Jeg tror, det var en kombination af de to. Som mange andre er legepladsen det sted, hvor vi først lærer om skønhedsnormer. Hvem bliver fulgt mest under kyssejagten? Hvem bliver anset for at være den mest attraktive person i klassen? Det var ikke mig, og jeg vidste, at mine tænder spillede en væsentlig rolle i det. Blev jeg mobbet? Nej, blev jeg? Blev jeg drillet med, hvordan mine tænder så ud? Ja, det blev jeg. Det styrkede mine følelser af, at et tandmellemrum ikke ville hjælpe mig med at komme til tops i skønhedshierarkiet.

Så da jeg var gammel nok til at komme i betragtning til bøjle, sørgede jeg for at gøre opmærksom på mine ønsker. På trods af at min mor var imod mit ønske om at lukke mit mellemrum, fik jeg bøjle på. I de næste to år så jeg mit mellemrum blive mindre og mindre, og min spænding voksede for den dag, hvor de endelig ville blive fjernet. Til sidst kom den dag, da jeg fyldte 16.

Min skønhedsrutine om natten reddede min forstand

Efter to smertefulde år var hullet væk, processen var afsluttet, og jeg følte mig på toppen af verden. Jeg kunne sikkert have vundet prisen som verdens mest smilende teenagepige efter den dag. Det var første gang i mit liv, at jeg så mine tænder og følte mig god nok. Alle, der har bøjle på, ved, at man skal have skinner på hver aften, efter at bøjlen er fjernet. At få bøjle på er én ting, men hvis du ikke bruger dine skinner konsekvent, vil dine tænder gå tilbage til tilstanden før bøjlen, hvilket jeg frygtede.
Da jeg flyttede hjem efter universitetet, vågnede jeg en morgen og opdagede, at mine retainere var væk. Min søster havde ved et uheld smidt dem væk, og jeg var knust. Som ugerne gik, så jeg langsomt mit mellemrum blive større. Først tænkte jeg ikke, at det var noget særligt, men efterhånden som hullet blev større, gik jeg i panik.

Læs også  Min skønhedsrutine om natten reddede min forstand