TikTok er den nye MTV, og det er på tide, at vi alle kommer om bord

Selvom jeg blev født i slutningen af ​​90’erne, glemmer jeg aldrig, hvor vigtig MTV var for at udvikle min kærlighed til popkultur. Før skolen sneg jeg mig ind i stuen, skruede lydstyrken ned så lavt som muligt og tilbede kunstnere som Rihanna eller Gwen Stefani, da de rystede på hofterne, dryppede i Juicy Couture og lav-stigende True Religion-jeans. Jeg kan huske, at jeg så D4Ls video til Laffy Taffy under en af ​​mine morgen-eskapader og blev betroet, ikke kun af glødet i deres guldkæder og tøjvalg, men af ​​selve musikken.

Når jeg ser tilbage, er denne video en indkapsling af, hvad popkultur i midten af ​​2000’erne var; glitzy og campy. MTV var en mellemmand i udvekslingen fra kunstner til publikum. Kanalen spillede en aktiv rolle i, hvad kultur betragtede som indbegrebet af rigdom og succes, og den og fik denne til at føles tilgængelig.

Spol frem 14 år, og jeg ser et par neonklædte, friskvendte teenagere feje (nej, ikke Teen Choice Awards, men) Grammys fra 2020. Lil Nas X og Billie Eilish overgik kunstnere som Ariana Grande, Ed Sheeran og Taylor Swift vinder, begge med kun et enkelt album under deres bælter. Jeg kunne ikke undgå at spørge mig selv, “Hvilken juice drikker disse børn?” For Guds skyld havde Lil Nas X magten til at få en klynge af country, K-Pop og rap-artister til at synge sin egen sang ved siden af ​​ham. Det er magt – tæt på Beyoncé-niveau. Hvordan?

Efter at have lavet nogle hurtige matematik og beregninger, er jeg kommet til et svar: TikTok.

Et sted i mellemrummet mellem Vine’s død og nutiden blev TikTok født. Den kinesiske-baserede app for sociale medier giver brugerne mulighed for at oprette lip-sync og komedievideoer ved hjælp af lydbid af sange, tv-shows og film. Kun tre år efter udgivelsen i 2016 blev TikTok annonceret for at være den syvende mest downloadede mobilapp til årti. Naturligvis kan helheden af ​​Billie Eilish og Lil Nas succes ikke alene tilskrives TikTok, men de er helt sikkert arketyperne for en ny bølge af kunstnere, der kan bruge den sociale medie-app til deres fordel. Appen repræsenterer et skift i den måde vi tænker på musik; det er en ny drejning på den måde musik opleves og deles på.

Læs også  En anden elsket Greys anatomi-karakter er vendt tilbage, og denne brød virkelig vores hjerter

Jeg ved ikke, hvordan man beskriver det, men der er noget ved en sang, der bare gør det til en TikTok-sang. Det kan være de bas-boostede trommeslag eller de perfektionerede autotunede kor, men nogle af de mest streamede numre online i dag er “TikTok-sange.”

En dag, hvor jeg shoppede med venner, havde jeg den magtfulde rolle at have aux. Jeg blandede min musik, og Rico Nastys “Smack A B * tch” startede. Nasty var en rapper, som jeg havde fulgt, siden hendes 2016 hit “Hey Arnold” stødte på min Spotify Discover playliste. Hun blev øjeblikkeligt en af ​​mine yndlings kvindelige rappere. Aggresionen af ​​hendes stemme i mange af hendes sange er håndgribelig på en cocky, men alligevel sjov måde. Og hendes flow og stil matcher det. Hun er en badass-rapper, hvis originalitet er forblevet standhaftig og får hende til at stikke ud.

Et andet sted i det andet vers bemærkede jeg, at min ven Sam også begyndte at rappe. Jeg tænkte ikke meget over det, før en erkendelse ramte mig. Sam kan ikke lide rap. Eller i det mindste kan hun ikke lide rap nok til at kende denne rapper, der stadig prøver at bryde ind i mainstream-scenen. “Hvordan i helvede kender du Rico Nasty?” jeg spørger.

“Hvem?”

“Pigen, der synger denne sang …”

”Åh,” sagde hun. “Denne sang er fra TikTok.”

Lignende situationer begyndte at forekomme mere og mere med utallige forskellige sange, jeg kendte. En hurtig søgning på Spotify vil vise dig hundreder af spillelister inklusive disse “TikTok-sange.” At label og kategorisere musik er ikke noget, der skal tages let. Det skaber et bånd mellem musikken og genrenes historie. Hip-hop i dag ville ikke være noget uden Tupac, Missy eller Biggie. Popmusik ville ikke være nået langt uden Janet eller Prince og et lignende forhold mellem rock og Bowie. At label musik er at bære vægten af ​​historien bag det.

Læs også  Det mest farlige dyr af alle: Er Earl Van Bedste Jr. Virkelig Zodiac Killer?

Først blev jeg prætentiøst irriteret. “Ya’r er så sent til denne sang, Willow frigav den i 2015,” tænkte jeg. Men så indså jeg to ting: 1.) ingen var interesseret og 2.) TikTok og dens indflydelse på musik var langt mere virkningsfuld end jeg troede.

Fra afstand så jeg flere og flere venner, familie, virksomheder og influencere deltage i TikTok. Disse videoer kom selvfølgelig ind på min Twitter-tidslinje, og hvis jeg følte mig ballisk nok, ville jeg se et par stykker. Og selvom mange af disse videoer fokuserede på at fortælle en komisk fortælling, eller endda hvis det bare var hvide piger, der dansede, var det, der stakk ud for mig, musikken.

Jeg kan huske, at jeg hørte Lil Teccas “løsepenge” i en TikTok, og min kæbe lige faldt. Denne sang var en slags banger. Teccas nørdige stemme mellem en legende bold, der springer og en klap. Sangen er gentagen og enkel. Musikvideoen inkluderer den slanke og nørrede teenager omgivet af kvinder med udsatte bryster og bums, ryster og smider på ham. Teksterne og videoen for mange vil blive betragtet som usømmelige, hvilket ville være en gyldig reaktion. Det betyder ikke noget, om han fortæller sandheden eller ej. Men det er bare en del af musikken og dens kultur, ikke? Den tynde linje mellem hvad du vil og hvad du har, mellem håb og skryt.

Vær dog ikke forkert, TikTok er en app til sociale medier og kreativ på det. Ligesom Twitter og Instagram kan brugere få følgere, give likes og videredele indlæg. Mere end 1 million videoer ses på appen hver dag. Kunstnere bør drage fordel af dette. Sangere som Doja Cat ved dette og hopper ombord. I sin seneste video hylder kunstneren TikTok-danseren Haley Sharpe, hvis virale træk tilskrives sangens succes. En lignende historie for Jalaiah Harmon, hvis New York Times ‘profil endelig gav hende den anerkendelse, hun fortjente efter sin oprindelige Renegade-dans fik den racegentrificeringsbehandling, at dette digitale landskab stadig er udsat for.

Læs også  On Our Radar: Olivia Dean er en håbløs romantiker med en utrolig stemme

Musik bærer sin egen historie, som vi alle gør. Men det baner også sin egen fremtid. Teknologi har sin egen rejse, men dens sammenfletning med musik har føltes som et eksperiment for musikindustrien. Albumdråber har aldrig været det samme siden 2013 med Beyoncés selvtitlerede musikalsk kunstværk. (På en negativ, men alligevel lignende måde, lad os huske, at Apple og U2 var i cahoots for at kneppe os overalt). Og ifølge RIAAs rapport fra 2019 er streamingabonnementer ope, mens streaming af internetradio falder hurtigt. Apps som Triller og TikTok åbner måder for kunstnere at drage fordel af uden at skulle have en typisk musiklytterfaring. Det er multidimensionelt, og det fungerer.

Det vil være interessant at se, hvordan appen opdateres og udvikles. Vil dens skæbne køre et kursus, der ligner MySpace, hvis fokus på musikaspektet førte til det uundgåelige fængsel i skærsilden på internettet? Eller vil TikTok fortsat med succes opdrætte prangende kunstnere, der er konstrueret til at guddommeligt fodre masserne med elektroørørm og basdråber?

For at være ærlig, troede jeg ikke, at denne app ville vare længe. Men til musikformål håber jeg, at det gør det. Vi har et generationsskifte i musik, et, som jeg oplever for første gang som 20-årig musikelsker. MTV har forladt bygningen, som er bittersød til nostalgiske formål. Men TikTok tilbyder noget andet. Folk har nu mere magt til at slå musikken og gøre, hvad de vil med den. Det er alt, hvad vi har kendt og elsket om musikskultur, bare regifted og indpakket i lime grøn Chanel og cowboy hatte.

Billedkilde: Getty / John Shearer