Sådan er det at blive nægtet en abort i din stat

Da Nancy Davis i 2022 blev nægtet en abort for et ikke-levedygtigt foster i sin hjemstat Louisiana, gik hun til medierne med sin historie i et forsøg på at gøre opmærksom på det, hun ser som en grundlæggende uretfærdighed, der i uforholdsmæssig grad rammer sorte kvinder som hende. Davis, der er mor til en 18-årig, en 14-årig og en 2-årig, er nu en åbenhjertig fortaler for reproduktiv retfærdighed. Hun dannede Nancy Davis Foundation for at hjælpe andre kvinder i lignende situationer. Som en del af dette arbejde har hun organiseret den kommende Voices For Change March i Baton Rouge, som finder sted den 21. januar, en dag før årsdagen for Roe v. Wade.

Davis fortalte os om traumet ved at blive nægtet kritisk sundhedspleje, hvordan det var at rejse ud af staten for at få sin abort, og hvorfor hun fortsætter med at bruge sin stemme for andre. Læs det hele, med hendes egne ord, nedenfor.

Sidste år stod min forlovede og jeg over for en ekstremt udfordrende og foruroligende situation. For at gøre en smertefuld historie kort, blev jeg nægtet en abort på grund af et ikke-levedygtigt foster. Vores foster blev diagnosticeret med akrani, som refererer til fraværet af kraniet. Lægen fortalte mig stort set, at hvis jeg fortsatte med at bære graviditeten, ville hun dø inden for få minutter, hvis ikke være dødfødt. Først fortalte han mig, at indgrebet kunne lade sig gøre, men senere, da jeg forsøgte at få en tid, fik vi at vide, at vi var blevet afvist, fordi fosteret stadig havde et hjerteslag, og fordi Louisiana har et abortforbud. Louisiana havde undtagelser, men hospitalsdirektøren ville ikke risikere det – jeg gætter på, at fordi de var bange og forvirrede, fortalte de os stort set, at det nærmeste sted at få en abort ville være Florida. Og de ønskede os alt godt.

“Det var, som om mit hjerte blev revet ud af min krop.”

Jeg kunne bare ikke tro det. Det var allerede svært nok at håndtere det faktum, at min baby ikke ville overleve. Det var en ønsket graviditet; det var en planlagt graviditet. Så det var, som om mit hjerte blev revet ud af min krop, bogstaveligt talt. Og selv i ultralydsrummet – jeg er ikke skør, men enhver kunne se på ultralydsbilledet, at der var noget helt galt. Man kunne kun se halvdelen af hovedet. Så at fordøje det og samtidig blive nægtet sundhedspleje og være nødt til at tage et helt andet sted hen, hvor jeg ikke følte mig godt tilpas – at forlade min familie og mine børn – det var så traumatisk. Jeg var følelsesladet hele tiden. Jeg følte, at vi var overladt til os selv i et meget fjendtligt miljø.

Læs også  Er lutealfasen grunden til, at jeg føler mig så uggo på et bestemt tidspunkt hver måned?

Vi planlagde aftaler i Florida og North Carolina, fordi det var de to steder, der lå tættest på Louisiana. Vi overvejede at køre dertil. Men da alt var faldet på plads, tog jeg hen til nyhedsstationen. Jeg følte bare, at det var forkert, og at min stemme skulle høres. Og jeg vidste, at hvis jeg oplevede det, så var der andre, der oplevede det, uanset om det var lige nu eller i fremtiden. Jeg var bare nødt til at sige fra og tale for mig selv. Og min historie gik viralt. Jeg fik så meget støtte.

Så jeg kontaktede Planned Parenthood of Greater New York, og de kontaktede The Brigid Alliance. Og de tog sig bogstaveligt talt af det hele. Jeg behøvede ikke at bekymre mig om at booke flybilletter eller hoteller. De gav os et børnepasningsstipendium, et måltidsstipendium. De tog sig bogstaveligt talt af os. Jeg havde benyttet mig af Planned Parenthood i Baton Rouge, siden jeg blev seksuelt aktiv, du ved, 17 eller 18 år. Der var tidspunkter, hvor jeg ikke havde forsikring, og de gav mig stadig den pleje, jeg havde brug for og fortjente – livmoderhalseksamener, test for kønssygdomme, prævention. Så da denne situation opstod, og jeg researchede og så Planned Parenthood of New York, følte jeg mig tryg ved at gå til dem.

Jeg havde ikke ressourcerne til at få den behandling. Hvis jeg ikke var gået offentligt ud med det og havde taget kontakt til Planned Parenthood – det var hele min begrundelse for at gå til nyhedsstationen. Jeg havde ikke ressourcerne. Det var som et råb om hjælp, og jeg gjorde opmærksom på denne type situationer. Derfor føler jeg også en forpligtelse til at tale ud for at hjælpe så mange andre, som jeg overhovedet kan. Jeg startede Nancy Davis Foundation for folk, der er i lignende situationer. Vi hjælper personer, der har oplevet traumer som følge af en udviklingsfejl i graviditeten, og vi yder støtte til medicinske graviditetsafbrydelser.

“Jeg ville ikke bære mit barn for at begrave mit barn.”

Hele mit ordsprog har været: Jeg ville ikke bære mit barn for at begrave mit barn. Det er noget, jeg føler, jeg bliver tvunget til, og det var bare noget, jeg under ingen omstændigheder ville gøre. Men disse love kontrollerer vores liv, og det sætter vores liv i fare. Og det gør ikke kun ondt på os, men også på vores kære. Min 14-årige datter f.eks. har vi stadig samtaler med, og hun bryder sammen og græder over det den dag i dag. Min mor bryder også stadig sammen og græder den dag i dag over det. Det gør helt sikkert ondt på andre.

Læs også  Er søde kartofler sunde? Her er, hvad ernæringseksperter har at sige

Så vi er alle nødt til at sige fra og tale ud. Kvinder er nødt til at gøre, hvad der er bedst for dem. Bare fordi du bor i en stat med et abortforbud, betyder det ikke, at du skal udsætte dig selv for traumer.

Billedkilde: Getty / Michael B. Thomas