Ligesom Adele følte jeg, at det var “karriereselvmord” at få et barn

Vi er heldige at leve i en tid, hvor kvinder kan få det hele, ikke? En god karriere og en kærlig familie er opnåeligt. Men en af de største kvindelige stjerner i verden har indrømmet, at da hun blev gravid, mens hun var på toppen af sin berømmelse, frygtede hun, at hun havde begået “karriereselvmord”.

På trods af love i Storbritannien, der beskytter kvinders job under deres barselsorlov, og på trods af, at politiske samtaler om vigtigheden af arbejdende mødres karrierer er i højsædet, ser det ud til, at meget succesfulde kvinder stadig frygter den indflydelse, det vil have på deres fremtid på arbejdspladsen at stifte familie.

“Jeg kan kun kalde det pandemonium, for det var sådan, det føltes for mig. For mange ville det være – og det var det – karrieremæssigt selvmord.”

Da sangerinden Adele talte om sin karriere under The Hollywood Reporters årlige Women in Entertainment Gala, sagde hun: “Nogle gange tænker jeg […] på, om folk tror, at jeg er beregnende, du ved, når jeg forsvinder i årevis. At jeg er flygtig, og jeg tror, at mindre er mere. Du ved, noget i den stil. Men den virkelige grund til, at jeg kun har udgivet fire albums, og jeg tror ikke, at mange ved det – de ved måske, at jeg har et barn, og at jeg er mor – men min søn er 11 år gammel.”

Adele forklarede, at hun blev gravid med sønnen Angelo, som hun deler med sin eksmand Simon Konecki, på “højdepunktet af 21”, hendes andet album. “Jeg kan kun kalde det pandemonium, for det var sådan, det føltes for mig. For mange ville det være – og det var det – karrieremæssigt selvmord.” Adeles anerkendelse siden 2012 taler for sig selv (hej Las Vegas-residency, priser i massevis og rekordstort albumsalg), men hendes følelse er ikke unik.

Jeg er mor til én. Min datter er nu 13 måneder gammel, og når jeg læser Adeles ord, føler jeg en underlig fortrolighed.

Den dag, jeg fandt ud af, at jeg var gravid, var jeg på arbejde. Jeg producerede et fotoshoot i London og styrede et stort, kendis-ledet projekt, som jeg havde arbejdet på højtryk med i ugevis for at sikre, at alt gik perfekt. Jeg var i mit rette element og arbejdede i en tempofyldt rolle, som jeg havde brugt hele mit liv på at arbejde hen imod.

Helt ærligt, jeg var begejstret. Og i de næste 12 uger var jeg i den lille boble af hemmelighedskræmmeri, hvor ingen vidste, at jeg ventede mig, og arbejdet fortsatte som normalt.

Billedkilde: Jenny Francis

Til sidst begyndte jeg at fortælle det til folk, og det var der, min tankegang begyndte at skifte. Efter at have afsløret vores nyhed, blev de første reaktioner med “hvor dejligt” ofte efterfulgt af: “Hvad sagde dit arbejde, da du fortalte dem det? Hvordan tog arbejdet det? Hvordan har du det med at forlade dit arbejde i et år?”

Hvad havde mit arbejde tænkt sig at sige? Hvad ville et års barselsorlov gøre ved min karriere? Hvordan skulle jeg forblive relevant i en konkurrencepræget branche med så mange andre, der var villige til at hoppe i mine sko og tage over?

Pludselig brast min lille babyboble, og tingene blev virkelige. I stedet for at tænke på, at en æra med moderskab var ved at begynde, begyndte jeg at tænke på, hvordan min karriere ville ende. Hvad ville mit arbejde sige? Hvad ville et års barselsorlov gøre ved min karriere? Hvordan skulle jeg forblive relevant i en konkurrencepræget branche med så mange andre, der var villige til at hoppe i mine sko og tage over? Jeg begyndte hurtigt at gå i panik.

Jeg begyndte at arbejde på fuld tid, da jeg var i 20’erne, og jeg havde aldrig taget et øjeblik væk fra at fokusere på min karriere. Jeg havde givet alt for det, og nu havde jeg et job, jeg elskede, men nu skulle jeg forlade det i et helt år og risikere, at det ikke var der på samme måde, når jeg vendte tilbage. Jeg lå i sengen om natten og frygtede, at folk ville glemme mig, at en yngre, mere opstemt afløser, som ikke var på vej til at blive gravid, ville feje ind og tage over, og at jeg ville blive ucool og irrelevant meget hurtigt.

Jeg hadede mig selv for at tænke sådan. Jeg var så spændt på at blive mor, så hvorfor følte jeg mig ikke mere sikker på mig selv?

Jeg kan huske, at jeg fortalte det til mit arbejde, og de var begejstrede på mine vegne og virkede ikke overraskede eller chokerede over min nyhed. Men på trods af deres støtte følte jeg stadig, at jeg ikke kunne tage det friår, jeg havde ret til. Ikke så meget af økonomiske årsager, men udelukkende fordi jeg havde brug for at holde foden inden for døren.

Jeg fortalte dem, at jeg nok ville vende tilbage efter ni måneder. Og at jeg ville styre et stort projekt for dem, mens jeg var på barselsorlov, i håb om, at jeg ville forblive relevant ved at arbejde hjemmefra. Og det gjorde jeg. På trods af at jeg, da min smukke baby kom til verden, fuldt ud omfavnede det kaos, som moderskabet er, kunne jeg ikke ryste følelsen af, at jeg var nødt til at arbejde.

“Jeg hadede mig selv for at tænke sådan. Jeg var så spændt på at blive mor, så hvorfor følte jeg mig ikke mere sikker på mig selv?”

Jeg planlagde den store begivenhed, mens jeg sov middagslur, og var vært for den i tre nætter – de første tre nætter, jeg havde væk fra min baby – mens jeg ammede, hvilket betød en masse udpumpning af brystmælk på toilettet, samtidig med at jeg postede instagram-billeder med min ekstra hånd.

Det var dog den begivenhed, der fik mig til at stoppe op og indse, at det at få en baby ikke behøver at betyde karrieremæssigt selvmord. Selve arrangementet var fyldt med meget succesfulde kvinder, og næsten 50 procent af dem havde selv børn. Hver eneste af dem stoppede op for at fortælle mig, hvor forbløffede de var over, at jeg havde klaret det, mens jeg var på barselsorlov. Mine kvindelige chefer, som også var til stede ved arrangementet, var de mest støttende af dem alle.

Det var selvfølgelig disse andre kvinder, der fik mig til at tænke! At stifte familie behøver selvfølgelig ikke at betyde enden på min karriere. Det betyder måske, at jongleringen er reel, og at tingene er blevet hårdere, men det betyder bestemt ikke, at det er slut.

Og Adele havde en lignende erkendelse. “Jeg valgte at afvise succesens knaphed og ideen om, at man hele tiden skal være relevant for at få succes,” sagde hun. “Og at jeg måske, bare måske, kunne blive et hit både på og uden for scenen.” Hun sagde, at hendes succes med at balancere arbejde og moderliv skyldtes, at andre kvinder i branchen skabte præcedens for, at man ikke behøver at vælge mellem at være professionel og forælder. “Det er på grund af dem, at jeg har al mulig ret til at være chefen på arbejdet og chefen derhjemme,” tilføjede hun.

Ekspertpsykoterapeut og forfatter til bestselleren “Raising a Happier Mother”, Anna Mathur, siger, at denne panik mellem karriere og moderskab er alt for almindelig. “Det skyldes ofte, at kvinder i dag satser alt på deres karriere, og når de så bliver mødre, vil de også satse alt på det,” siger hun til fafaq. “Og det er en forvirrende og angstfremkaldende ting, fordi de føler, at det ikke er muligt – så de kan ikke forestille sig, hvordan det kommer til at fungere.”

Tidligere tiders forestilling om, at det kræver en landsby at opdrage et barn, eksisterer heller ikke længere. “Mødre, der bor tæt på forældrene og den øvrige familie, antages i mindre grad, og bedsteforældre er nødt til at arbejde senere i livet eller er ældre, så mødre kan ikke se det støttenetværk, der vil hjælpe dem med at vende tilbage til arbejdet med succes,” siger Mathur. “Samfundet og arbejdspladserne er nødt til at ændre fortællingen, så kvinder føler, at det er muligt at gøre begge dele.”

Velgørenhedsorganisationen Pregnant Then Screwed har arbejdet utrætteligt på at føre kampagne for forandring og støtte diskrimination af gravide på arbejdspladsen. “Forældre skjuler ofte hjemmets udfordringer på arbejdet for at blive set som mere nærværende på arbejdspladsen, ofte af frygt for at blive afskediget eller forflyttet,” tilføjer Mathur. “Men de, der bliver forstået og får en følelse af tillid, autonomi og fleksibilitet, er langt mere tilbøjelige til at trives i både hjemmet og på arbejdspladsen. Når forældre ikke føler sig støttet og betroet, kan der opstå vrede og udbrændthed.”

“Vær god ved dig selv, og forvent ikke, at din hjerne klikker direkte tilbage i gear efter barselsorloven.”

Men hvad med kvindernes tankegang, hvordan kan de forberede sig, så de føler, at de kan opnå denne balance? Mathur siger: “Det vigtigste er at tale med din arbejdsgiver for at finde ud af, hvad de har på plads for at give dig mulighed for at give dit bedste til både dit arbejde og dit hjemmeliv. Hvis de ikke har noget, så tal med andre kvinder på arbejdspladsen og venner og familie, for ofte kan de give dig tips og opmuntring.”

Mathur forklarer også, at nybagte mødre skal læne sig ind i jongleringen. “Tal om det på arbejdet, prøv ikke at skjule det, for det kan være, at du får mere støtte og forståelse, end du tror. Desuden er det langt mindre udmattende mentalt end at prøve at lade, som om det ikke eksisterer,” siger Mathur. “Vær ikke flov over at tale om de logistiske udfordringer, så du kan være klar over, hvad du har brug for fra din arbejdsgiver. Vær også god ved dig selv, og forvent ikke, at din hjerne klikker direkte tilbage i gear efter barselsorloven. Hvil dig, når du kan, og tal med din partner om at dele børnepasningen, så I begge får noget tid for jer selv.”

Adele, som har talt åbent om sit ønske om at få endnu et barn med sin partner, Rich Paul, sagde om sin rekordstore karriere, mens hun opfostrede sin søn: “I gætter det aldrig – jeg f***ing slap af sted med det.” Vi håber, at resten af os følger trop!

Billedkilde: Getty / Stefanie Keenan