Jeg har misophonia, og disse 5 lyde er værre end fingernegler, der skraber en tavle

Miso-hvad, spørger du? Misofoni er en ofte mindre kendt forstyrrelse, der forårsager en stærk følelsesmæssig eller fysiologisk reaktion på visse lyde, som de af os, der er berørt, beskriver som støj, der “gør mig gal.” Undersøgelser viser, at mennesker, der har misofoni, har stærke negative følelser, tanker og fysiske reaktioner på bestemte “udløserlyde”, der kan spænde fra vrede og irritation til panik og behovet for at flygte. Selvom der er mange teknikker, der kan hjælpe mig med at tackle symptomerne på denne lidelse, såsom hvid støj, ørepropper og dyb vejrtrækning, kan det være meget sværere for mig (eller enhver person med misofoni) at håndtere visse lyde, mens jeg er ude i verden, når vi har meget mindre kontrol. For at hjælpe folk med bedre at forstå denne lidelse (og tage den mere alvorligt) skal du læse i fem lyde, der kan være uudholdelige for mig.

Følg disse terapeuters tip til journalføring, hvis du oplever ængstelse eller depression

1. Snorken

For mennesker med misofoni bliver de allerede irriterende lyde af snorken så meget større end bare en støjende gener (tag det fra en søvnberøvet kone, der ofte lægger sig vågen i sengen, mens hendes mand drømmer fredeligt). Jeg indrømmer, at jeg er en let sovende, men der er ikke noget værre end de barske og lavt tonede lyde, der skræmmer mig vågen og forhindrer mig i at få min søvn. For mig er denne forfærdelige støj så ubeskriveligt umenneskelig, at jeg bogstaveligt talt vil græde, skrige og trække mit hår ud med hver øredøvende snorke. Mens snorken ofte kan være en indikator for visse lidelser med potentielle sundhedsmæssige komplikationer, mener jeg ikke at nedbryde dets alvor, når jeg beskriver, hvor dybt jeg afskyr det i mit soveværelse. Jeg elsker min mand meget, men jeg værdsætter ham endnu mere, når han giver mig en hel nat med uafbrudt søvn ved “ved et uheld” at falde i søvn på sofaen i kælderen!

Læs også  HomeGoods sælger en farverig kuglestol, og vores indre barn ønsker det lige nu

2. Gummi krakning

Dette kan være en dristig erklæring, men enhver, der højt tygger, revner eller sprænger deres tyggegummi i nærværelse af andre, har overtrådt reglerne for grundlæggende etikette. Selvom det er helt fint at tygge tyggegummi offentligt, er det ikke OK for at afbryde et ellers fredeligt og offentligt rum. Gummi krakning (ikke at forveksle med gummiprop) er faktisk ret videnskabelig. Det opstår, når de bagerste tænder arbejder mod tandkødet, svarende til handlingen med at ælte dejen i munden. Når den øverste tand og den nederste tand trækker tandkødet fra hinanden, skaber det den revnende lyd, der får mig til at ønske at kravle ud af min hud. Støj tyggegummi, når det gøres rigtigt, kan være et middel mod stress, vægtkontrol og endda hjælpe rygere, der prøver at stoppe. Men når gentagne revner forstyrrer en stille indstilling, kan jeg bogstaveligt talt ikke fokusere på andet end den forfærdelige lyd.

3. Konstant sniffling

Jeg får ud af, at ikke alle har væv på dem hele tiden, men når nogen konstant sniffler på trods af at have let adgang til et væv eller et badeværelse, har jeg svært ved ikke at sige noget. Når din næse er et hande uden nogen tilsyneladende måde at slukke den for, gør hver sniff min krop spændt af angst, og jeg kan ikke fokusere på andet end at foregribe den næste sniff. Det er aural tortur.

4. Knækkende knæk

Når knokene støttes og trækkes ofte, bliver det ofte et sædvanligt middel til at håndtere nervøs energi; nogle beskriver endda følelsen som en måde at frigive spændinger på. Men de uhyggelige inducerende poppelyde, der udspringer af kollaps i boblerne i dine led, er mere end en auditive irritation. Støjen får mig til at afslutte fysisk.

Læs også  Disney har nu tynd mynt Churros, der er dryppet med mynteisdannelse og Ghirardelli chokoladefudge

5. Negleklipning

Selvom beskæring af ens negle er en naturlig del af en generel pleje- og hygiejneproces, er jeg overbevist om, at det altid skal ske privat. Ikke kun er offentlig sømklip grov og dårlig etikette, men den irriterende klemmestøj er også krænkende for mine ører og virkelig forårsager mig fysisk ubehag.

Lyden af ​​negle på en tavle sender måske ryster ned over rygsøjlen for mange af os, men for dem af os, der lider af misofoni, kan vores intense had mod specifikke lyde udløse en intens “kamp eller flugt” respons. Mens visse lyde i sig selv er irriterende at høre, såsom en baby, der græder, en hund, der bjeffer, eller en telefon ringer, er der andre, der virkelig påfører en smerte, der er så bekymrende, at vi vil skrige, sparke eller flygte. Så næste gang du tygger tyggegummi offentligt, kan du måske minde dig selv om at gøre det stille.

Billedkilde: Getty / PeopleImages